1

1
(πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα)

Ήταν δεκαετία του 1960... μια παρέα φίλων με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παπά Αντώνη Μπαντουράκη αποφάσισε να αναλάβει δράση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του χωριού μας, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Η ιδέα έγινε πράξη και πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Τα πρώτα χρόνια η δράση του συλλόγου ήταν στο απόγειο της, με πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Με την πάροδο του χρόνου η φλόγα καταλάγιασε παρ’ όλες της φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν τα ιδρυτικά του μέλη. Οι υποχρεώσεις και κυρίως η αδιαφορία και η απαξίωση οδήγησαν το σύλλογο σε παρακμή.

Καλοκαίρι του 2016... μια άλλη παρέα φίλων αποφάσισε να δώσει στο σύλλογο «το φιλί της ζωής» και να αναγεννήσει από τις στάχτες του τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας. Έτσι βασικός μας στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη καταρχάς των συγχωριανών μας μέσα από τη δράση του συλλόγου, από τις διαφανείς διαδικασίες, χωρίς καμιά σχέση ή εξάρτηση από οποιονδήποτε φορέα πολιτικό ή μη, χρώματα και κόμματα. Σίγουρα όμως δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και μεγαλύτερα πράγματα.


Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στον επίσημο ιστότοπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους (Έλος - Λίμνη - Λούχι) «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Σ’ αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον Σύλλογο μας και τις δραστηριότητες του, αλλά και διάφορα άλλα νέα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν καθώς και οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την Κοινότητα μας. Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλους εσάς που έχετε κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα με εμάς, γιαυτό με μεγάλη μας χαρά θα δεχτούμε οποιανδήποτε επικοινωνία μαζί σας, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και προτάσεις ώστε να γίνουμε καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των αγροτών, και όχι μόνο, στην εσπερίδα για το ελαιόλαδο, που έγινε στο Έλος Κισάμου. 


Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ορθές πρακτικές στο χωράφι και επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, που συνήθως οι αγρότες δεν αξιολογούν, όπως η υπερβολική ή άκαιρη χρήση των φυτοφαρμάκων, η άρδευση, ο χρόνος και ο τρόπος συγκομιδής. 
Ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην ορθολογική και σε σωστό χρόνο άρδευση, που λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, για να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα. Τόνισε δε, ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών, όπως η ΄Τσουνάτη' είναι αναγκαιότητα και πρέπει να αποτελέσει την ελληνική απάντηση στην επιδιοκώμενη ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση. 

Από τον πρόεδρο των ελαιουργών Ν. Χανίων, κ. Χαιρετάκη, τονίστηκε η ανάγκη σωστής λειτουργίας των ελαιουργείων και η συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, αφού η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου συμβαίνει κατά 30-40% στα ελαιουργεία.


Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση επιτυχημένης ατομικής προσπάθειας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του ελαιολάδου της ποικ. 'Τσουνάτη', που επικρατεί στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εννιά Χωριών Α. Κυριτσάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα ποιότητας και τις ευεργετικές ιδιότητες του ποιοτικού ελαιολάδους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος, από πλευράς της 'Αγροτοδιατροφικής Κρήτης' τονίστηκε ότι η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων με το σήμα 'Κρήτη' εξασφαλίζει την ποιότητα, την προέλευση αλλά και την διαφήμιση καλλίτερη προβολή των προϊόντων.


Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις και η εσπερίδα έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα και πολλά.. 'οφτά' κάστανα!

(Παρακάτω φωτογραφίες από την Εσπερίδα μέσα από τον φακό του Αντρέα Σολανάκη)