1

1
(πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα)

Ήταν δεκαετία του 1960... μια παρέα φίλων με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παπά Αντώνη Μπαντουράκη αποφάσισε να αναλάβει δράση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του χωριού μας, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Η ιδέα έγινε πράξη και πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Τα πρώτα χρόνια η δράση του συλλόγου ήταν στο απόγειο της, με πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Με την πάροδο του χρόνου η φλόγα καταλάγιασε παρ’ όλες της φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν τα ιδρυτικά του μέλη. Οι υποχρεώσεις και κυρίως η αδιαφορία και η απαξίωση οδήγησαν το σύλλογο σε παρακμή.

Καλοκαίρι του 2016... μια άλλη παρέα φίλων αποφάσισε να δώσει στο σύλλογο «το φιλί της ζωής» και να αναγεννήσει από τις στάχτες του τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας. Έτσι βασικός μας στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη καταρχάς των συγχωριανών μας μέσα από τη δράση του συλλόγου, από τις διαφανείς διαδικασίες, χωρίς καμιά σχέση ή εξάρτηση από οποιονδήποτε φορέα πολιτικό ή μη, χρώματα και κόμματα. Σίγουρα όμως δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και μεγαλύτερα πράγματα.


Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στον επίσημο ιστότοπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους (Έλος - Λίμνη - Λούχι) «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Σ’ αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον Σύλλογο μας και τις δραστηριότητες του, αλλά και διάφορα άλλα νέα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν καθώς και οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την Κοινότητα μας. Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλους εσάς που έχετε κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα με εμάς, γιαυτό με μεγάλη μας χαρά θα δεχτούμε οποιανδήποτε επικοινωνία μαζί σας, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και προτάσεις ώστε να γίνουμε καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα... η πλημμύρα της 21 Απριλίου του 2000 στο Έλος ΚισσάμουΣήμερα κλείνουν 17 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα της 21 Απριλίου 2000 που έπληξε το Έλος Κισσάμου ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες. 


Ας θυμηθούμε το χρονικό της καταστροφής... 

Το πρωινό της Παρασκευής 21 Απριλίου 2000 τίποτα δεν έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε εκείνη την καταστροφική ημέρα.

Λίγο μετά τις 10:00πμ ο ουρανός άρχισε να μαζεύει πυκνά σύννεφα που προξενούσαν εντύπωση για το πολύ σκούρο χρώμα τους, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε ξαναδεί.

Η καταστροφική καταιγίδα άρχισε λίγο αργότερα στην περιοχή του Αγίου Δικαίου με κατεύθυνση προς το Έλος, τα Περβόλια και το Μουστάκο.

Χωρίς να ρίχνει σταγόνα στην υπόλοιπη Κίσσαμο εντελώς ξαφνικά οι κάτοικοι του Έλους βλέπουν τεράστιους όγκους νερού και βράχων να κατεβαίνουν από το χείμαρρο που πηγάζει απο τους πρόποδες του Αϊ Δίκιου και προσπαθούν να διασώσουν ότι μπορούν.

Οικίες και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν κατά μήκος του "Τυφλού" ποταμού με τεράστιες ζημιές, ενώ κάποιοι κάτοικοι θα σωθούν την τελευταία στιγμή την ώρα που χείμαρροι θα παρασύρουν αυτοκίνητα και θα καταστρέψουν την οικοσκευή σε πολλά σπίτια.

Οι σταγόνες είχαν μέγεθος χαλικιού και το ύψος βροχής είναι πρωτόγνωρο για τα μέχρι τότε Ελληνικά δεδομένα της Ε.Μ.Υ.

Οι κάτοικοι με την βοήθεια του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της Νομαρχίας Χανίων κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών και του Αγροτικού - Επαρχιακού οδικού δικτύου που κράτησαν 4 περίπου μήνες.

Οι ζημιές θα ανέλθουν σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές.