1

1
(πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα)

Ήταν δεκαετία του 1960... μια παρέα φίλων με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παπά Αντώνη Μπαντουράκη αποφάσισε να αναλάβει δράση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του χωριού μας, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Η ιδέα έγινε πράξη και πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Τα πρώτα χρόνια η δράση του συλλόγου ήταν στο απόγειο της, με πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Με την πάροδο του χρόνου η φλόγα καταλάγιασε παρ’ όλες της φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν τα ιδρυτικά του μέλη. Οι υποχρεώσεις και κυρίως η αδιαφορία και η απαξίωση οδήγησαν το σύλλογο σε παρακμή.

Καλοκαίρι του 2016... μια άλλη παρέα φίλων αποφάσισε να δώσει στο σύλλογο «το φιλί της ζωής» και να αναγεννήσει από τις στάχτες του τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας. Έτσι βασικός μας στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη καταρχάς των συγχωριανών μας μέσα από τη δράση του συλλόγου, από τις διαφανείς διαδικασίες, χωρίς καμιά σχέση ή εξάρτηση από οποιονδήποτε φορέα πολιτικό ή μη, χρώματα και κόμματα. Σίγουρα όμως δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και μεγαλύτερα πράγματα.


Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στον επίσημο ιστότοπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους (Έλος - Λίμνη - Λούχι) «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Σ’ αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον Σύλλογο μας και τις δραστηριότητες του, αλλά και διάφορα άλλα νέα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν καθώς και οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την Κοινότητα μας. Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλους εσάς που έχετε κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα με εμάς, γιαυτό με μεγάλη μας χαρά θα δεχτούμε οποιανδήποτε επικοινωνία μαζί σας, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και προτάσεις ώστε να γίνουμε καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ενημέρωση σε καστανοπαραγωγούς


ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει ότι η Διεύθυνση Δασών ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα (2014-2016) βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς που βασίζεται στην εισαγωγή στην περιοχή του Νομού Χανίων υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα Cryphonectria parasitica. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης και τη Γενική Δ/νση Δασών και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Στόχος της καταπολέμησης δεν ήταν η θεραπεία της ασθένειας στον καστανεώνα του κάθε παραγωγού, αλλά η εισαγωγή και η εγκατάσταση υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα (του "αντιμύκητα" ή "εμβολίου") και η μετάδοση του στη συνέχεια, σε όλα τα ασθενή δέντρα με φυσικούς μηχανισμούς.

Τα αποτελέσματα της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα όπου τα μυκητικά εμβόλια τοποθετήθηκαν σε ασθενή δέντρα ηλικίας 5-20 περίπου ετών και περιμετρικά ελκών. Στο Νομό Χανίων, δυστυχώς, δέντρα τέτοιων ηλικιών βρέθηκαν ελάχιστα. Έτσι, αναγκαστικά τα εμβόλια τοποθετήθηκαν και κατά μήκος τεμαχισμένων κλαδιών όπου δεν υπήρχαν έλκη και τα οποία κλαδιά στη συνέχεια, τα "σκαλώσαμε" επάνω στα δέντρα, ώστε τα κονιδιοσπόρια να βρεθούν πιο κοντά στο φύλλωμα των δέντρων. Είναι επόμενο, το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος να υστερεί σε σύγκριση με τα εμβόλια που τοποθετούνται περιμετρικά των ελκών, όμως για τους καστανεώνες του Νομού μας ήταν η βέλτιστη υπάρχουσα τεχνική.

Παράκληση της Υπηρεσία είναι οι παραγωγοί της Κισάμου (που μας αφορούν) να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο που υλοποιήθηκε και υπομονή, καθώς θα πάρει τουλάχιστον μια 5ετία, μετά το πέρας των επεμβάσεων για να έχουμε αισθητή γενική υποβάθμιση της ασθένειας. Επίσης, να μην αρχίσουν να ψεκάζουν τα δέντρα τους με χαλκούχα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση της μελάνωσης, γιατί θα νεκρωθούν τα κονιδιοσπόρα των υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα C parasitica, με αποτέλεσμα τη διακοπή της εξέλιξης της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Εξάλλου, η μελάνωση σε μεγάλης ηλικίας και όγκου δέντρα δεν αντιμετωπίζεται με χαλκούχα μυκητοκτόνα. Τέλος, δεν πρέπει να πληγώνουν τα δέντρα κατά το κλάδεμα, το μπόλιασμα, το φρεζάρισμα ή την κοπή των ζιζανίων.