1

1
(πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα)

Ήταν δεκαετία του 1960... μια παρέα φίλων με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παπά Αντώνη Μπαντουράκη αποφάσισε να αναλάβει δράση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του χωριού μας, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Η ιδέα έγινε πράξη και πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Τα πρώτα χρόνια η δράση του συλλόγου ήταν στο απόγειο της, με πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Με την πάροδο του χρόνου η φλόγα καταλάγιασε παρ’ όλες της φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν τα ιδρυτικά του μέλη. Οι υποχρεώσεις και κυρίως η αδιαφορία και η απαξίωση οδήγησαν το σύλλογο σε παρακμή.

Καλοκαίρι του 2016... μια άλλη παρέα φίλων αποφάσισε να δώσει στο σύλλογο «το φιλί της ζωής» και να αναγεννήσει από τις στάχτες του τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας. Έτσι βασικός μας στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη καταρχάς των συγχωριανών μας μέσα από τη δράση του συλλόγου, από τις διαφανείς διαδικασίες, χωρίς καμιά σχέση ή εξάρτηση από οποιονδήποτε φορέα πολιτικό ή μη, χρώματα και κόμματα. Σίγουρα όμως δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και μεγαλύτερα πράγματα.


Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στον επίσημο ιστότοπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους (Έλος - Λίμνη - Λούχι) «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Σ’ αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον Σύλλογο μας και τις δραστηριότητες του, αλλά και διάφορα άλλα νέα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν καθώς και οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την Κοινότητα μας. Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλους εσάς που έχετε κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα με εμάς, γιαυτό με μεγάλη μας χαρά θα δεχτούμε οποιανδήποτε επικοινωνία μαζί σας, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και προτάσεις ώστε να γίνουμε καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Αν περάσετε απο το Έλος το Σηρικάρι και την Πολυρρήνια θα δείτε σε χαρακτηριστικά σημεία και σε κάθε ένα απο αυτά τα μέρη ένα καλλιγραφικό δίστιχο απο την Ερωφίλη ή τον Ερωτόκριτο.

Στο τοιχίο της μεγάλης κουκουναριάς στο Έλος, στην είσοδο του χωρίου στο Σηρικάρι και σε ένα τοίχο στο κοινοτικό γραφείο της Πολυρρήνιας. Τα δίστιχα θα είναι γραμμένα κάπως έτσι:


Πρόκειται για το εγκεκριμένο, από το ΥΠΠΕΘ και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης, Περιφερειακό Πολιτιστικό Δίκτυο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα απο την Τέχνη του Δρόμου» προτίθεται να δημιουργήσει Εικαστικές παρεμβάσεις με χρήση της Γραμματοσειράς Grecs du Roi σε χάρτινα δίστιχα από τα κείμενα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου, για την ανάδειξη της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφικής Τέχνης σε συνδυασμό με την Κρητική Λογοτεχνία. Τα εικαστικά έργα θα έχουν προετοιμάσει και θα κολλήσουν οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής σε επιλεγμένους από τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης, σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές και τους ιδιοκτήτες.
Συντονισμένος στόχος είναι να ανθίσει σε όλη την Κρήτη έως την 1η εβδομάδα του Μαΐου 2017 η ποίηση και η καλλιγραφία που γεννήθηκε στους κόλπους της με αφορμή το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά. Φιλοδοξούμε έτσι να συμβάλλουμε στην επαφή και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού με τα αξεπέραστα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας σε σχολεία, δρόμους, πλατείες, τοιχία κ.λπ. ώστε να αναζωπυρωθεί ένας διάλογος με την ποίηση του νησιού μας και με την εν λόγω γραφή μέσα από την τέχνη του δρόμου.


πηγή:Sadentrepese